SPEAK TO LEAD

    La invitația noastră, dr. Mihaela Ghica, consilier psihoterapeut și Ovidiu Oltean, multiplu campion național și european la Public Speaking au susținut un seminar despre gestionarea emoțiilor și realizarea unui discurs de impact. Sala de curs s-a dovedit a fi neîncăpătoare, doborând recordurile de participare la un astfel de eveniment.

    
    Seminarul a început în mod neașteptat, cu o provocare pe care Ovidiu Oltean ne-a lănsat-o studenților, invitându-ne să ieșim din zona de confort oferită de locurile de spectator și să realizăm pe loc sarcina cerută. Ștafeta a fost preluată apoi de Dr. Mihaela Ghica, care în aceeași manieră interactivă a dezbătut, emoțiile trăite în momentul primirii provocării și care sunt gândurile și trăirile din momentul susținerii unui examen, a unei prezentări sau al unui interviu. 

    Mai mult, dr. Mihaela Ghica ne-a dezvăluit mecanismele psihice și biologice care stau la baza apariției emoțiilor, respectiv la formarea legăturii dintre rațiune, emoții și corp și o serie de recomandări concrete despre rațiune și de corp (postură, nutriție, tehnici de respirație) pentru a induce o stare emoțională propice unei prezentări reușite.
    Ovidiu Oltean ne-a antrenat în stabilirea obiectivelor și însușirilor unui discurs memorabil. A detaliat aspecte legate de structura și modul optim de livrare a unui discurs (limbaj verbal și non-verbal, voce și greșeli de evitat).
    Atât Ovidiu Oltean cât și dr. Mihaela Ghica au presărat întregul seminar cu întâmplări personale, validând și exemplificând astfel informațiile oferite, folosind umor și farmec personal, antrenând astfel sala într-o energie greu de egalat.


FEEDBACK-UL STUDENȚILOR

„Când am aflat de evenimentul Speak to lead îmi imaginam că va fi unul de succes, așa că nu am ezitat și m-am înscris pe listă. Un astfel de eveniment era așteptat de mult timp deoarece noi, studenții, avem nevoie de exemple, iar pe partea de comunicare ce alt exemplu ar fi fost mai bun decât Ovidiu Oltean, multiplu campion la public speaking, și Mihaela Ghica, medic psihoterapeut? Mă așteptam să primim informații valoroase, dar așteptările mele au fost depășite. Modul de abordare a subiectelor a fost captivant, cu un mesaj clar, care te îndemna să ai curaj să te exprimi liber depășind frica și emoția de a vorbi în fața unui public numeros fiindcă amfiteatrul A204 s-a dovedit a fi neîncăpător! În urma acestei experiențe am conștientizat faptul că e necesar să exersezi constant în orice domeniu, dar mai ales arta comunicării pentru a scăpa de trac."

Ciurba Daiana, IEI anul IV

„Mă bucur că am participat la acest eveniment pentru că mi-a placut prezentarea făcută de Ovidiu Oltean: a fost clară și la obiect, ne-a spus despre cum ar trebui să vorbești și sa te comporti atunci când ai de făcut o prezentare în fața mai multor persoane. Am aflat lucruri pe care nu le știam și pentru asta îi recomand oricărei persoane care are insecurități în a vorbi în fața oamenilor."

Roland Csibi, TCM anul IV

„Pentru mine, a fost o experiență foarte bună, pentru că si eu mă “chinuiesc” cu emoțiile cand trebuie sa vorbesc în public. Mi-a plăcut modul de prezentare a lui Ovidiu, se vede ca este campion european la public speaking.”

Szentgyörgyi Ervin, TCM anul I

„Care este asemănarea dintre un inginer şi un câine? Amândoi au o privire inteligentă, însă nu se pot exprima. Să fie oare chiar așa? În realitate, una dintre cele mai mari provocări ale studenților este de a-și exprima coerent ideile. Dar oare de ce? Ei bine, Ovidiu Oltean, în cadrul evenimentului Speak to Lead, organizat de ESTIEM, ne-a dezvăluit împreună cu Mihaela Ghica, de ce întampinăm dificultăți când vine vorba de vorbitul în public.

    Stiți vorba aceea: "Peștele de la cap se strică". Ei bine, și dificultății exprimării în public i se potrivește zicala. Totul pornește de la “mansardă”. Când eram mici vorbeam fără nici o hibă, aproape oriunde, însă, pentru că părinții noștrii au avut grijă să ne certe destul ca să învățăm să tăcem, iată că acum ne e frică să mai vorbim în public. Când suntem în situația de a prezenta un proiect sau orice altceva în public, ne emoționăm, ne tremură vocea, mâinile ne transpiră, avem fluturi în stomac... știți voi cum stau lucrurile.
    Toate aceste lucruri se întâmplă deoarece am fost criticați când am vorbit în public, iar acum ne autocondamnăm. Creierul nostru secretă hormoni nocivi și cu asta basta. Eh, nici chiar asta basta. 

    De fapt, noi avem 3 voci interioare: cea critică (asta îți spune că nu ești bun de nimic), cea a observatorului (voce obiectivă, care doar observă), și cea suportivă (care îți spune că ești buricul pămantului).
    Noi percepem exteriorul în interior și ar fi indicat ca în majoritatea situațiilor să dăm volumul puțin mai tare vocii suportive. E destul că ne dau alții în cap, nu îți tăia singur craca de sub picioare. Însă, odată ce ești pregătit emoțional să cucerești lumea prin prezentarea ta, realizezi că, totuși, încă nu merge totul așa cum ți-ai imaginat tu. Ei bine, în această situație, nu uita: Repetiția este mama învățăturii.
Repetă-ți speach-ul în oglindă până când ești mulțumit. Iar acum, iată câteva secrete pentru ca prezentarea ta să fie un succes:

1. Folosește-ți vocea cum trebuie: fluctuează tonul, volumul și ritmul vocii tale.
2. Ai mare atenție ca limbajul tău non-verbal să fie unul deschis.
3. Interacționează cu publicul.
4. Împărtășește experiența ta proprie cu publicul.
5. Folosește ilustrații.
6. Nu uita că publicul tău este format din mici ființe egoiste care doresc să afle ce anume din ceea ce le spui tu le folosește; oferă un conținut valoros în ochii publicului.
7. Nu fii monoton; și pentru asta, citește acasă, cu voce tare, povești și imaginează-ți că te ascultă niște copilași.

Mă îndoiesc că nu ați fi știut deja 70% din informațiile de mai sus. Tot ce v-a rămas de făcut este să le puneți în practică; ori de câte ori aveți oportunitatea de a vorbi în public, nu ezitați! Iar dacă oportunitatea nu se ivește, creaz-o!”

Clara Teodora Pisuc, IEI anul III



0 Comments