CUM SĂ ASCULTĂM MAI EFICIENT CURSURILE ONLINE?


    "Idea organizării webinar-ului cu tema “Cum să urmărim mai eficient cursurile online?“ ne-a încântat deoarece atât noi, studenții, cât și elevii de liceu aveam nevoie de sfaturi în ceea ce privește noua metodă de învățare, majoritatea dintre noi nefiind obișnuiți cu o astfel de predare.
    Mai încântați am fost atunci când am aflat că acest webinar va fi sustinuț de Ovidiu Oltean, multiplu campion Național și European la Public Speaking. Pe Ovidiu majoritatea dintre noi îl știam de la evenimentul “Speak to lead”, un eveniment foarte reușit, în care sala A 204 s-a dovedit a fi neîncăpătoare, vorbind atunci împreună cu dr. Mihaela Ghica despre gestionarea emoțiilor și realizarea unui discurs cât mai bun.
    S-a dat startul webinar-ului, particiapanții find curioși chiar dacă situația actuală nu ne permitea o conversație față în față. Prima rugăminte a acestuia a constat în a ne cere nouă informații despre facultatea de care aparținem și platforma pe care fiecare student o folosește.

    Era liniștit, prietenos, având un entuziasm în a ne răspunde întrebărilor care ne preocupau. Printre cele mai importante informații primite de la el au fost o serie de sfaturi, cum ar fi următoarele: în timpul cursurilor telefoanele să fie întoarse astfel încât să nu fim distrași, a accentuat faptul că deschiderea camerelor și microfoanelor ne-ar responsabiliza și ne-ar face mult mai atenți și totodată să notăm pe foaie ideile principale pentru a nu omite informațiile prețioase.

    Din punctul nostru de vedere, cel mai important sfat pe care l-am primit a fost acela de a ne lămuri orice întrebare prin a cere răspunsuri cadrelor didactice! Îți mulțumim, Ovidiu pentru toată activitatea desfășurată cu noi! Și așteptăm cu nerăbdare următorul eveniment!"


Ioana Noje + Madalina Palcu


"- Ce? Cursuri online? Hmmm, mai “treacă-meargă”... dar laboratoare și seminare online?! Cam asta a fost și reacția ta, nu? Ei bine, la ora la care scriu acest articol suntem în a 3-a săptămână de cursuri online. Odată cu această schimbare au apărut și unele provocări noi. Nu-i așa că la unele cursuri parcă îți e foarte greu să te concentrezi?

- ”Și în figura atașată veți observa… ” - se aude parcă în fundal vocea profesorului.

- Huh? Ce? Cum? Deja nu mai știi firul... Asta, în cazul în care există și o prezentare ppt. Dacă nu, te uiți în gol pe un pdf alb-negru și asculți în timp ce încet, încet deschizi instagramul sau poate începi să ațipești... Într-adevăr, este mult mai comod să nu fii limitat de locația sălii de curs, însă atenția ta poate suferi, deoarece poți mult mai ușor să te lași distras. Ovidiu Oltean, a „sărit” în ajutorul nostru și ne-a făcut cadou un webinar gratuit despre cum putem urmări cursurile online eficient.


Așadar, iată 11 sfaturi pentru a învinge plictiseala de la cursuri, sau cum să fii muuult mai atent:

1. TELEFONUL - am scris cu litere mari deoarece, să fim sinceri, uneori parcă ni se „lipește” singur de mână... Este foarte important să ne punem telefoanele pe modul silențios și să le punem cu fața în jos pe masă.

2. Pregătește-ți „armele”, adică PIXUL și FOAIA; obișnuiește-te să iei notițe la fiecare curs. Vei fi surprins să observi că dintr-o dată reții mult mai multe de la curs și, implicit, devii mult mai atent.

3. Știi prietenul ăla al tău care „are replicile la el”? Ei bine la cursuri TREBUIE SĂ AI ÎNTREBĂRILE LA TINE, un ascultător activ pune întrebări. Știai că o informație se fixează mult mai bine atunci când pui o întrebare?

4. PORNEȘTE-ȚI CAMERA WEB. Faptul că ai camera video pornită te constrânge într-o anumită măsură să fii atent. Găsește un loc luminos, pornește-ți camera și zâmbește (doar știi și tu cât de cool arăți cu un hoodie dis-de-dimineață).

5. Camera web… mda, not so sure about that? Ei bine this one is a must have. Găsește un MICROFON BUN și fii sigur că vocea ta se aude clar. Și pentru profesori e frustrant să simtă că „vorbesc singuri”.

6. Asigură-te că ai o REȚEA LA INTERNET FOARTE BUNĂ. Problemele de rețea pot deveni o provocare, mai ales acum, când toată lumea stă pe net. Cu toții știm că e greu să urmărești un curs atunci când îți „pică” rețeaua.

7. ÎNREGISTREAZĂ! Poate până acum era mai dificil cu înregistratul cursurilor, însă acum e mai ușor ca niciodată; apeși un buton și „țaca-paca” poți vizualiza cursul când repeți pentru examen și nu numai, oricând îți vei dori să revii la acea informație structurată, va fi la un click distanță.

8. Poate că ești mai rușinos de fel și nu vrei să întrerupi profesorul, ei bine de data aceasta poți scăpa mai ieftin. Din fericire există și un chat pe care îți poți scrie nelămuririle, așadar, nu ezita, SCRIE-ȚI ÎNTREBĂRILE PE CHAT.

9. Poate că tu ești un student responsabil și faci tot ceea ce ține de tine, însă metoda de predare abordată de profesor nu este potrivită. În acest caz, e timpul să vă mobilizați ca grupă/an/serie și să faceți niște SONDAJE ANONIME. Iată cele 2 întrebări care nu

trebuie să lipsească din acest sondaj:

        a. „Ce credeți că face bine acest profesor; ce vă place la el?” – nu uitați, este foarte important să subliniați și ceva pozitiv.

        b. „Care credeți că sunt două lucruri pe care ar trebui să le facă domnul profesor pentru ca următorul curs să fie mai bun?”- iar aici vă puteți enumera „ofurile”.

10. BEA MULTĂ APĂ! Creierul tău are nevoie de apă. Ai auzit probabil fraza „All you need is love”, ei bine, fără apă nu reziști, te asigur.

11. Este foarte important ca în PAUZA DE 10 MINUTE între cursuri SĂ FACI MIȘCARE pentru ca să îți oxigenezi creierul. Astfel, capacitatea ta de concentrare va crește substanțial."


Clara Teodora


0 Comments